• +36 70 315 6924
  • info@kapcsol-at.hu
.

Search Courses

Communicator 5


A
Communicator 5 egy sokfunkciós kommunikációs szoftver, mindenféle kognitív és fizikai állapotban lévő személyek számára ideális, kifejezetten szemvezérelt interakcióra fejlesztették. Azokat, akik nem képesek írni, képek és szimbólumok segítik, az írástudók pedig szabadon gépelhetnek és a beépített moduloknak köszönhetően (mint például a levelező rendszerek, Skype, Facebook, stb.) gyorsabban kommunikálhatnak, mint valaha. A Communicator 5 teljes felülete egyénre szabható, a kommunikációs szintnek és a mindennapi hatékony használatnak megfelelően.

Communicator5 All page setsKikre tervezték a Communicatort-t?

A Tobii Communicatort elsősorban olyan fogyatékkal élő személyek számára fejlesztették, akik nem, vagy alig beszélők (Felhasználóinkról bővebben itt olvashat). Őket egészen az egyszerű szintű választástól (Igen-Nem; Mit enne vagy inna inkább stb), a szimbólum illetve fénykép alapú kommunikáción át (2-3 szavas mondatoktól összetett mondatokig), a szabadon írásig és teljes önállóságot adó felületeken történő navigációig támogatja.

A szoftver felülete nagyon könnyen szerkeszthető, így a kommunikációs kártyák készítőinek, beszéd terapeutáknak, speciális nevelőknek megkönnyíti a munkáját; a családtagoknak és gondozóknak pedig gyorsan tanulható és használható.

A Communicator 5 egyszerre három gépen működtethető azért, hogy a felhasználó mellett, annak segítésére és támogatására a vele foglalkozó szakember és a család is dolgozhasson vele. Az ingyenes, online www.mytobiidynavox.com felület segítségével, a külön gépeken szerkesztett felületek könnyen megoszthatók, illetve más a felhasználói közösség által létrehozott tartalmak is elérhetőek.

A szoftver használható a Tobii I- szériával és a PCEye Go készülékkel egyaránt, de a szemvezérlés mellett érintéses választással is működik, így bármilyen érintőképernyős készülékkel kompatibilis (futtatásához Windows 7, 8, 10 számítógépek vagy tabletek alkalmasak, lásd. a jellemzőknél).

 

com5b

Korai kommunikáció, a kommunikáció fejlesztése

A kommunikáció alapjainak megteremtését játékos módon segíti a szoftver, amellyel a felhasználó a foglalkozások után egyedül is gyakorolhat. Egy-egy választást (például mit enne vagy inna, milyen mesét szeretne, melyik játékot kéri stb.) egyszerűen kiválaszthatja és kérheti családjától, segítőitől. A kommunikáció elsajátítását a beépített Sono Primo felületek segítik, amelyben:

  • Saját rajzolt képekkel és fényképekkel is létrehozhatunk egyéni felületet
  • Szabadon állíthatjuk egy-egy felület összetettségét (választás két vagy több elem közül)
  • Erősíthetjük a szövegértés és szövegalkotás képességét képeskönyvek létrehozásával, amelyek a napjaink történéseit mesélik el
  • Lépésről lépésre sajátíthatjuk el a szimbólumok jelentését és az azokból történő mondatalkotást

A gyorsan szerkeszthető és alakítható felületekkel egyszerűen megtalálhatjuk a felhasználót leginkább motiváló és számára legmegfelelőbb kommunikációs fejlesztési irányt.

 

com5fSzimbólum alapú, támogatott kommunikáció

Az összetettebb szimbólum alapú kommunikációt 15 000 beépített PCS szimbólum támogatja. Azok számára jelent hatékony kommunikációt, akik még nem írástudók, de már összetettebb mondatok alkotására képesek képi alapon, illetve akik a szabad szövegbevitel mellett gyorsabb, automatikusabb kommunikációt használnának bizonyos esetekben.

A felületek szabadon szerkeszthetők, így a néhány szimbólumot tartalmazó oldaltól az összetettebb és akár több szintből felépülő felületeken át is használható. A Sono Flex és Sono Lexis adattárára építve használhatunk már meglévő felületeket, de át is alakíthatjuk ezeket vagy teljesen újakat hozhatunk létre.

 

 

com5d

 

Önálló kommunikáció, függetlenség

A Communicator 5 az írástudók számára teljes önállóságot biztosít. Felületeinek célja a hatékony és gyors kommunikáció, legyen szó munkavégzésről, szórakozásról, tanulásról vagy bármilyen más igényről.

Mivel a személyes kommunikáción túl folyamatosan nő az online jelenlét fontossága, beépített üzenetküldő és email funkciókkal rendelkezik, amelyek mind növelik az AAK használók függetlenségét, hiszen a Communicator 5 használatával nem szorulnak mások segítségére a kommunikáció során.

A beépített moduloknak valamint a gyorsan szerkeszhető és személyre szabható felületeknek köszönhetően (amelyek menthetők is egy-egy felhasználóra), önállóan chatelhetünk, véleményt alkothatunk, e-mailezhetünk. A preditkív szó és kifejezésnek köszönhetően időt spórolhatunk a gépeléssel és gyorsabban kommunikálhatunk, mint eddig valaha.

 

com5cFő szempont a funkcionalitás
A Communicator 5 a teljes Sono Suite csomagot magába foglalja.
A Tobii Communicator a csatlakozási lehetőségek teljes skáláját kínálja, legyen szó egérről, billenytűzetről, scan vagy switch módszerről vagy szemvezérlésről. Továbbá átalakító segítségével az infrared elven alapuló készülékeket (villanykapcsoló, tv) is irányítani tudjuk a segítségével.

Korszerű megjelenítés
A szoftver Windows felületen fut, így nem kell új operációs rendszerrel megismerkedni, az ismerős menükkel, tálcával és asztallal dolgozhatunk.
A Communicator 5 két praktikus tervező funkciója teszi még hatékonyabbá a használatot: A „visszacsinál” funkció lehetőséget ad a szabad kísérletezésre, így nem kell félnünk, hogy valamit elrontunk vagy felülírunk. Csak visszalépünk és újra próbáljuk.
Szabadon szerkeszthetjük a szimbólumokat. Amikor új szimbólumot készítünk, szabadon választhatunk képek, saját fotók, ikonok és szimbólumok közül, de akár egy-egy szimbólumot is kedvünkre alakíthatunk.
Kényelmes kommunikáció
A SymbolStix és az előszerkesztett boardok által nagyon gyorsan el tudjuk kezdeni használni a készüléket. Azok számára, akik nem írnak és olvasnak, több mint 15 000 szimbólum áll rendelkezésre a kommunikációhoz.
A képernyőn elhelyezkedő billentyűzet szövegbevitel funkcióval rendelkezik, amely nagyon gyorsan és pontosan működik. Az írástudó felhasználók gyakran használt szavait és kifejezéseit prioritással jeleníti meg a rendszer, ezen felül a Windows asztalhoz és applikációkhoz is gyorsan hozzáférhetünk.


com5dKapcsolattartás barátokkal

A Communicator 5 segítségével egyszerűen használhatjuk a következő funkciókat: chat, skype, e-mail, sms. Telefonhívást is kezdeményezhetünk, szükség esetén akár szintetikus hanggal. Egyszerűen tarthatjuk a kapcsolatot barátainkkal a beépített Facebookon keresztül, a telefonkönyvbe pedig fényképeket illeszthetünk a gyorsabb keresés érdekében.

Kisegítő lehetőségek tanuláshoz
Nyelvtanulás esetén szavakat párosíthatunk és játszva tanulhatunk, például hangokat rögzíthetünk. Még beépített számológépet is találunk a matematika feladatainkhoz, amit magunkra szabhatunk.

Személyre szabott billentyűzet
A Communicator 5 segítségével saját igényekre szabott billentyűzetet készíthetünk, választhatunk nyelvek, qwerty, abc vagy scan-optimalizált megjelenítés között.

A környezetünk távirányítása
A Communicator 5 segítségével a környezetünkben lévő infrared készülékeinket is irányíthatjuk a TV-t, DVD lejátszót, ágy pozíciót, ajtót nyithatunk, villanyt kapcsolhatunk.

 

Személyre szabott szógyűjtemény

com5g Szituációkhoz, témakörökhöz rendezhetjük a szavakat és kifejezéseket, ezzel felgyorsítva a kommunikációnkat.

Sokrétű beviteli mód

A szoftver a következő beviteli módokat támogatja: szemvezérlés, érintőképernyő, egér, joystick és fejegér.

Windows hozzáférés
Szabadon használhatjuk a letöltött applikációinkat, a képernyőn lévő gyorsbillentyűk (shortcut) segítségével gyorsan és könnyen navigálhatunk.

Szabadság a switch használóknak
Switch használók scan-módszerrel egyszerűen kattinthatnak a Windows felületen és akár több switch-et is használhatnak egyszerre.

Előhallgatási lehetőség
Azok számára akiknek nehézséget okoz a vizuális elemek felismerése, előre meghallgathatják a szöveget, mielőtt azt hangosan kimondatnák a géppel.

Igény szerinti beviteli mód
Könnyedén kedvünk szerint módosíthatjuk a beviteli módot, például reggel eszközös bevitelt alkalmazhatunk, este pedig már szemvezérlést.

A Communicator 5 működéséhez legalább az alábbiaknak megfelelő számítógép szükséges:


● Processzor: 1.8 gigahertz (GHz), x86- vagy x64-bit processzor
● RAM: 2.0 GB
● Merev lemez: 3.0GB szabad memória
● Operációs rendszer: Windows 7, 8, 8.1, 10 (32- és 64-bites változatok is)
● Képernyő: 800 x 600 vagy jobb felbontás, ajánlott: 1020 x x786
● Egyéb: .NET 4.5 és internet hozzáférés a licensz aktiválásához
● Támogatott eszközök szemvezérléshez: Tobii PCEye Go, I-Series, I-Series+