• +36 20 379 1870
  • info@kapcsol-at.hu
.

Search Courses

Rólunk

Önállóan a közösségben

Célunk olyan támogató technológiák megismertetése és elérhetőbbé tétele Magyarországon, amelyek segítséget nyújtanak olyan legtöbbünknek természetes mindennapi tevékenységek elvégzésében mint a beszéd, szociális interakció, szórakozás vagy a munkavégzés. Gyermekek és felnőttek egyaránt eleshetnek ezek lehetőségétől, fejlődési rendellenességek vagy különböző, például idegrendszeri betegségek, sérülések miatt.

Profilunk olyan eszközök forgalmazása, amelyek elsősorban a kommunikációt segítik; hisszük, hogy ezen alapvető képesség visszaadásával vagy segítésével javíthatók az egyén képességei, illetve sok szempontból vissza kaphatja önállóságát is. Olyan hétköznapi kommunikációs csatornákat teszünk lehetővé, mint a párbeszéd, a tanulás, az internet elérés, emailezés, telefonálás, játék, zene és önkifejezés.

Termékeink között nagy hangsúlyt kapnak a Tobii Dynavox kommunikációs termékei, amelyek világ szinten a legelterjedtebb AAK eszközök. Ezek mellett egyéb asszisztív technológiákat is forgalmazunk, igény esetén egyszeri, speciális esetekben is.

Pulay Márk

Konduktor-tanító, Program koordinátor

Konduktor-tanítóként rengeteg olyan gyermekkel és felnőttel találkoztam, akik fizikai és egyéb akadályozottságuk miatt nem tudtak megfelelően kibontakozni, kommunikálni. Ezért is kezdtem el komolyabban foglalkozni az informatikai támogató technológiákkal, a szemvezérléssel, az AAK-val és sok egyéb szoftveres és hardveres megoldással. A jelenlegi társadalmi körülmények között és az infokommunikációs társadalom szempontjából alapvetően fontos a tudáshoz az információkhoz való hozzáférés. Mindez fokozottan igaz azok számára is, akik valamilyen fogyatékosságuk, akadályozottságuk miatt amúgy is hátrányosabb helyzetből indulnak a társadalmi érvényesülés terén. Az infokommunikációs eszközök elterjedésével, fejlődésével – így az eye-tracking rendszerek megjelenésével – a fogyatékossággal élő emberek számára, a korábban nem elérhető tudás, információk megszerzése is lehetővé válhat. A tudásalapú társadalom elvárásaihoz igazodni képes sérüléssel élő személy csökkentheti társadalmi kirekesztettségét, nagymértékben növelheti függetlenségét (online vásárlás, ügyintézés stb.) és a társadalmi szerepvállalása kiszélesedhet (pl. képessé válhat otthonról számítógéppel dolgozni). Éppen ezért elengedhetetlennek tartom, hogy mi, akik sérüléssel élő gyermekeket nevelünk alapvető fontosságúnak tartsuk a neveltjeink informatikai kompetenciáiknak a fejlesztését. E kompetenciáknak az elsajátítására a sérüléssel élő gyermekeknek csak akkor van lehetősége, ha „akadálymentesíteni” tudjuk a számítógépet. Amennyiben erre nem vagyunk képesek, csak növeljük tanulóink társadalmi kirekesztettségét.

Vezekényi Nóra Laura

Alapító

Több mint hét éve dolgozom a Tobii svédországi központjának, ez alatt az idő alatt számos példát láttam arra, hogyan változtathatja meg egy új technológia az egyén és környezete életét. Hiszem, hogy a megfelelő motivációval és elhivatottsággal megvalósítható, hogy a különböző asszisztív technológiák Magyarországon is elérhetőbbé váljanak. Célom, hogy ezek az egészségbiztosítási rendszer részét képezzék, mindenki számára egyenlő esélyt teremtve a teljesebb hétköznapokra.